Výjezdní zasedání

23.09.2012 20:22

 

Výjezdní zasedání našeho Žákovského parlamentu do Senátu ČR v Praze

Na konci minulého školního roku na nočním jednání našeho parlamentu jsme se dozvěděli, že budeme mít možnost navštívit Senát ČR a že nás pozval senátor pan Jaroslav Doubrava. Protože nikdo z nás ještě v Senátu v Praze nebyl, byli jsme zvědaví a moc nás to lákalo.

A tak v září, když nám paní učitelky Štolfová a Radimská oznámily, že se uskuteční výjezdní zasedání s exkurzí, jsme se moc těšili. Jeli zástupci tříd, kteří pracují v našem parlamentu, dále redaktoři školního časopisu a rozhlasového vysílání.

Sešli jsme se v 7.25 na hlavním nádraží a v 7.4O jsme vyráželi vlakem směr Praha. Ve vlaku jsme řešili některé problémy parlamentu, vysvětlili jsme si rozdílné názory a sjednotili se na dalším postupu. Pak už bylo i ve vlaku veselo. V Praze jsme si koupili lístky na metro a cestovali jsme dále na stanici Malostranská. Pak už to bylo jen kousek pěšky. V Senátu jsme šli nejprve do Infocentra, kde nás uvítala paní, dostali jsme různý propagační materiál o Senátu včetně notýsků a pohledů. Pak jsme shlédli film o práci Senátu s výkladem. Tento film dostala i paní učitelka do školy. Viděli jsme i dary, které si dávají naši senátoři se zahraničními kolegy. To už nás hledal pan senátor Doubrava, který se s námi přivítal a odvedl nás na prohlídku Valdštejnského paláce. Při vstupu nás prohlédli jako na letišti – nesměli jsme mít nic kovového. Pan průvodce nám vyprávěl historii paláce velmi zajímavou formou, nakonec jsme skončili v sále, kde zasedají senátoři. Tento sál známe z televize, ale ve skutečnosti je o hodně menší, než se zdá v televizi. Zasedli jsme do lavic a začala beseda s panem senátorem. Řekl hodně zajímavého, ptal se nás na naši práci, tak jsme se trochu pochlubili a on nás pochválil. Odpovídal na naše zvědavé dotazy. Protože na něj čekali pracovníci televize, kteří s ním měli točit rozhovor a byli nedočkaví, přišel ho vystřídat pan senátor Miroslav Krejča, o kterém jsme se dozvěděli, že je učitel a zastupuje oblast jižních Čech. Od obou senátorů jsme se dozvěděli, co práce senátora obnáší a naše zvídavé dotazy přímo na tělo jim dávaly i dost zabrat. Zkusili jsme si, jaké to je stát za pultíkem a povídat. Víme také, nač jsou všechna tlačítka na pultících. Nakonec jsme poděkovali, rozloučili se a šli si prohlédnout Valdštejnské zahrady. Metrem jsme dorazili na nádraží a pěkným „ECéčkem“ zpět domů.

Hodně jsme se dozvěděli, zase se líp poznali, prostě byla to pěkná akce. Moc se těšíme na další společnou práci našeho parlamentu. Tímto bychom chtěli také poděkovat našemu SRPDŠ za finanční příspěvek, který nám poskytlo na cestu do Prahy.

Barbora Štolfová a Míša Štíchová